Kuka kaveriksi?

Tavaroiden karsiminen on kivempaa kaksin kuin yksin. Jos nimittäin osaa valita seuransa oikein. Ideaali karsimiskumppani on hyvällä tuulella ja hänellä on runsaasti aikaa. Hän auttaa keskittymään olennaiseen; kun oma ajatus alkaa harhailla, kaverin tehtävänä on palauttaa huomio lempeästi takaisin käsillä olevaan urakkaan. Toisaalta hän voi muistuttaa siitä, että välillä on hyvä syödä, juoda ja jaloitella. Hyvä raivauskaveri on myös hienotunteinen – kun kaapista nousee sentimentaalisista syistä säilytetty Elviira-tädin vanha yöpaita, hän ei ala päivitellä, kuinka käsittämätöntä rojua ihmiset säilyttelevät.

Raivaaminen voi olla rankkaa ja tylsää yksin. Sopiva kaveri pitää mielialaa yllä ja kaksi käsiparia on aina tehokkaampi kuin yksi. Kaksin saa siis todennäköisesti nopeammin ja enemmän aikaiseksi kuin yksin puurtaessa. Mutta älä pyydä avuksi ketä tahansa. Jos tarkoitus on karsia tavaroita niin, että iso osa niistä päätyy kierrätykseen tai roskiin, on etenkin oltava tarkkana. Sellainen ihminen, jolla on emotionaalinen side raivattaviin tavaroihin on tuskin avuksi. Sen sijaan että hän auttaisi luopumaan, voi vaikutus ollakin päinvastainen. Pahimmassa tapauksessa hyvää tarkoittava sukulainen voi suorastaan torpedoida koko hankkeen: ”Et voi heittää tuota pois! Sehän on Väiski-vaarin vanha rakas ruohonleikkuri! Sitä voi joku joskus jossain vielä käyttää!” Siksi vanhemmat, sisarukset ja muut läheiset eivät aina ole se paras vaihtoehto.

Kokemukseni mukaan raivauskaverista on eniten apua, kun työn alla on autotalli, lastenhuone tai vaikkapa keittiö. Yhdistävä tekijä on joka tapauksessa se, että kohteen sisältö ei ole äärettömän henkilökohtaista. Toisin sanoen riski sille, että vastaan tulisi esineitä joita et halua kenenkään näkevän, on pieni. Arvelen, että esimerkiksi vaatekaapin raivaus olisi paljon henkilökohtaisempi urakka. Tietysti silloin, kun luottamus kaveriin on ehdoton, ei henkilökohtaisten asioiden esittely ole mikään ongelma.

Loppuun haluaisin vielä lisätä, että kaverin tehtävänä ei ole tehdä päätöksiä puolestasi, ainoastaan seistä moraalisena tukena. Viime kädessä vastuu omista tavaroista on aina itsellä.

Mainokset


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s